Kültür ve Turizm

Kültür ve Turizm

Kültür ve Turizm

Düzce; Batı Karadeniz’in antik kentlerininden olan Prusias ve Konuralp Bey' in mezarının bulunduğu yer olmasının yanı sıra olağanüstü doğal güzelliklere de sahiptir. Yaylaları, gölleri, akarsuları ve Karadeniz’e açılan 28 kilometrelik sahiliyle turizmin her çeşidine uygun bir kent görünümündedir.

Düzce, kültürel çeşitliliğin doğal güzelliklerle buluştuğu nadir illerden biridir. Konuralp’te bulunan ve tarihsel süreç içerisinde bölgede hüküm süren medeniyetlerin özelliklerini gösteren, heykel, seramik, sikke koleksiyonları ile etnografik eserlere sahip bulunan Konuralp Müzesi’nde 1.821 adet arkeolojik eser, 488 adet etnografik eser ve 3.898 adet sikke olmak üzere toplam 6.207 adet tarihi eser bulunmaktadır. İlimizde 216 adet taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile 28 arkeolojik sit alanı bulunmaktadır.

İlimiz genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait toplam 6 adet halk kütüphanesi mevcut olup, 1 adedi İl Merkezinde, diğerleri ise Akçakoca, Çilimli, Gölyaka, Yığılca ve Kaynaşlı ilçelerinde bulunmaktadır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Turizm Danışma Ofisi, Düzce Merkez ve  Akçakoca ilçesinde hizmet vermektedir.

Alternatif Turizm Aktiviteleri
Batı Karadeniz Bölgesinde yeşil ve mavinin eşsiz tonlarıyla bezenen, İstanbul ve Ankara arasındaki karayolu ulaşımının önemli kavşak noktalarında yer alan Düzce, ormanları, gölleri, şelaleleri ve sahilleriyle deniz ve doğa tutkunları için önemli alternatifler sunmaktadır.

 

Rafting: Düzce’nin Kuzeybatısında yer alan Cumayeri, şehir merkezine 21 km mesafededir. Doğal güzellikleri ve alternatif doğa sporlarına uygunluğu ile son yıllarda dikkat çeken bir bölgedir. İlçe merkezine 3 km mesafede bulunan Cumayeri-Dokudeğirmen Köyü, yanından geçen Büyük Melen Nehri ile tanınmaktadır. Raftinge elverişli orta zorluktaki 13 km'lik parkuru ile Türkiye'nin 3. büyük rafting sporlarının yapıldığı bölgedir. Cumayeri-Dokuzdeğirmen Köyü Yüksek adrenalini essiz doğal güzelliklerin içinde yaşayabileceğiniz ender yerlerden biridir.

 

Motocross: Kaynaşlı ilçemizde 150 dönümlük bir arazi üzerine Motocross, Enduro, ATV, Off-Road ve Dağ Bisikleti yarışlarının yapılacağı bir Motor Sporları Merkezi, Ekstrem Enduro Şampiyonası ile birlikte ülkemiz ve dünyadaki sporculara hizmet vermeye başlamıştır.

 

Off-Road: İlimizde Darıyeri Yörükler Yaylası ile Düzce merkeze bağlı Kocayayla da çeşitli organizasyonlarla düzenlenen Off-Road yarışları, meraklılarına estetiği ve mücadeleyi bir arada sunuyor. Hız ve gösteri amaçlı parkurları ile Off-Road yarışlarına oldukça elverişli olan bu yaylalar yemyeşil doğası ile de kamp, trekking, foto safari yapmak isteyenleri de cezbediyor.

 

Bisiklet Sporları: İlimiz coğrafi yapısı bisiklet kullanımı için oldukça uygundur. Niteliğini özgürce belirleyebileceğiniz rotaları ve yemyeşil doğası ile birçok alternatifler sunmaktadır. Bütün dünyada hızla yayılan yeşil turizm anlayışına paralel olarak ilimizde de bisiklet kullanımında farkındalığı arttırmak ve ilimizin tanıtılması amacıyla ulusal ve uluslararası çeşitli organizasyonlar gerçekleştirilmektedir. 

 

Kamp ve Karavan: Düzce bölgesi yapısal özellikleri sebebiyle kamp ve karavan turizmine yönelik uygun alanlar sunmaktadır. Akçakoca ilçemiz, ülkemizdeki ilk karavan turizmi hareketinin görüldüğü alanlardan biridir. İlimizdeki dağlar, yaylalar, deniz ve akarsu kıyıları özellikle kamp ve karavan turizmine uygundur.

 

At Biniciliği: İlimizde bulunan at çiftlikleri, at biniciliği etkinlikleri ve verdikleri binicilik eğitimlerinin yanında, yöresel ve geleneksel sunumları, otantik atmosferleri, çevresindeki turizm potansiyelleri, doğası, kamp ve karavan tipi konaklama hizmetleri ile turizm çeşitliliğimize renk katmaktadır.

 

Havacılık Sporları: Düzce’nin Gölyaka ilçesinde bulunan hava parkı, bulunduğu konum ve yapısı itibariyle büyük önem taşımaktadır. Hava parkının Ankara, İstanbul, Bursa ve Eskişehir gibi şehirlere yakın olması, kişilerin ulaşılabilirliği ve hava araçları ile yapacakları seyrüsefer açısından kolaylık sağlayacaktır. Hava parkı, doğal yapısı itibariyle yamaç paraşütü ve yelken kanat uçuşları için elverişlidir. 

 

Deniz Turizmi: Karadeniz sahillerinde mavi bayrak alabilen tek turizm merkezi Akçakoca’dır. 28 km. yi bulan sahili boyunca çok sayıda kumsallı plajları var. Bir yanı boydan boya deniz, yer yerde Karadeniz’in heybetli dalgaları tarafından oluşmuş yalıyarları bulunmaktadır. Bunların en yükseği Ceneviz Kalesi ile Değirmenağzı arasında ve 30m.yükseklikte bulunan Soyat yalıyarlarıdır. Akçakoca, Deniz-Kum-Güneş ekseni dışında; dalma meraklıları, sörf yapmak isteyen heyecan tutkunları, yelken sporuyla denizin mavi dünyasına açılmak ve olta balıkçılığına meraklı olanlar için alternatifler sunuyor.

 

Yelken Sporları: Karadeniz Bölgesinin batı ucunda, Orta Anadolu’nun denize açılan en yakın penceresi konumunda olan Akçakoca, İstanbul ve Ankara gibi iki Metropolün arasında yeşil ve mavinin kaynaştığı şirin bir tatil beldesidir. Akçakoca, deniz-kum-güneş ekseni yanında, başta doğa turizmi olmak üzere birçok alternatif turizm olanaklarıyla ayrıcalıklı bir konumdadır. Dalma meraklıları, sörf yapmak isteyen heyecan tutkunları, yelken sporuyla denizin mavi dünyasına açılmak ve olta balıkçılığına meraklı olanlar için alternatifler sunuyor.Düzce’ye 20 km mesafede bulunan Yığılca, ilçe merkezine girmeden hayranlık uyandıran güzellikteki Hasanlar Barajı sizleri karşılıyor. Göze sığmayan büyüklükte ve güzellikteki göl, her kıvrımından ve her yüksekliğinden tüm coşku ve güzelliğiyle insanı cezp ediyor. Alternatif su sporlarının yanı sıra, her yıl geleneksel olarak düzenlenen yelken yarışları, zengin balık kaynakları ile sportif amaçlı olta balıkçılığına müsait kıyıları ile dikkat çekiyor.

 

Su Altı Dalış Sporu: Akçakoca’da, dalış sporunu geliştirmek için 2009 yılında Akçakoca sahiline getirilen C-47 tipi nakliye uçağı, Kalkın Köyü sahiline yaklaşık 1.8 deniz mili açıkta 29 m derinlikte denize batırılmış durumda dalış meraklılarını beklemektedir. Sportif ya da turizm amaçlı, sualtı dalış faaliyetlerini gerçekleştirilmek için oldukça elverişli olan Akçakoca’da tutkunu olanlar rahatlıkla dalma imkanı bulabilirler.

 

Olta Balıkçılığı: İlimizde bulunan zengin su kaynakları olta balıkçılığına uygun birçok alternatif sunmaktadır. Hasanlar Baraj Gölü, Topuk Yaylası ve Göledi, Efteni Gölü, Kurugöl, Yayakbaşı ve Muncurlu Göletleri, Melen Nehri ve ilimizin Karadeniz’e kıyısı Akçakoca, hem olta balıkçılığına uygun alanları hem de yemyeşil doğası ile dikkat çekmektedir.

 

Yayla Turizmi: Düzce Yaylaları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Arazi yapısı, iklimi, zengin su kaynakları ve bitki örtüsü ile her türlü doğa turizmine uygundur. Önemli Yaylalarımız; Kardüz Yaylası, Topuk Yaylası ve Göleti, Pürenli Yaylası, Sinekli Yaylası, Kocayayla, Darıyeri Yörükler Yaylası, Odayeri Yaylası, Torkul Yaylası ve Göleti, Balıklı Yaylası, Hira Yaylası, Derebalık Yaylası ve Sakarca yaylalarıdır. Bu yaylalar, birbiri ardına aynı paralelde uzanmış, yaylalar arası trans yolu bağlantısı olan ve her bir yayladan diğerine geçiş mesafeleri, 5 ila 20 dakika olup kolay ulaşım olanakları ile dikkat çekmektedir.

 

Şelale Turizmi: Düzce ili su kaynakları yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Su kaynakları kendi bölgemizden doğar, kendi bölgemizden Karadeniz’e dökülür. İlimiz sınırlarında 6 tane nehir, 1 tane baraj gölü (Hasanlar Barajı)1 tane sulak alan (Efteni Gölü) ve Akçakoca bölgesinden Karadeniz’e kıyısı vardır. Bu su kaynaklarının beslediği birbirinden güzel şelaleleri, gölleri ve bir nehri vardır.İlimizde bulunan mevcut su kaynakları alternatif doğa sporları için oldukça uygundur. 

 

Göl Turizmi: Düzce ili su kaynakları yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Su kaynaklarımız Düzce Ovasını çevreleyen dağlardan doğar, Efteni Gölü'nde toplanır ve Büyük Melen Nehri ile taşınarak Karadeniz'e dökülür. Dört büyük akarsuyu, sayısız küçük akarsuları, bu akarsuların beslediği birbirinden güzel şelaleleri, bir baraj gölü ve aynı zamanda bir doğa koruma alanı olan Efteni Sulak Alanı ilimizin doğal zenginliklerindendir. 

 

Mağara Turizmi: Turizm çeşitliliği açısından ilimizdeki mağaralar önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Sportif ve turistik gezilere yönelik mağara turizminin gelişmesinin hedeflendiği ilimizdeki en önemli mağaralar, Akçakoca ilçemizde bulunan Fakıllı mağarası ve Yığılca ilçemizde bulunan Sarıkaya mağaralarıdır.

 

Eko Köy Turizmi: Dadalı Köyü Düzce’ye 34km mesafede bulunan Akçakoca ilçemizin bir köyüdür ve ilçe merkezine 2km mesafededir. Dadalı Köyü bozulmamış doğası, yüksek organik tarım kapasitesi ile son yıllarda kırsal ve eko köy turizmi alanlarında dikkat çeken bir bölgemizdir. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan köy, Akçakoca Fındık ve Kestane Üreticileri Birliği tarafından hazırlanan 'Dadalı Köyü'nün Turizm de Markalaşma ve Kalite Yönetimi' konulu proje ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)'dan destek alarak Türkiye çapında model köy olmuştur.

 

İnanç Turizmi: İlimiz sınırları içerisinde, dini ve mimari açıdan önemi bulunan ve inanç turizmine yönelik birçok tarihi yapı, mezar ve türbe bulunmaktadır. Bunlardan farklı mimari teknikler kullanılarak inşa edilmiş çantı tipi Cuma camileri en fazla dikkat çekenler arasındadır. Genel olarak Manav Türklerinin yerleştiği köylerde bulunan çantı tipi camiler Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki en eski dini mimari örneklerdir. 1323 tarihinden sonra yöreye yerleşen Türklerin ibadet etmek amacıyla merkezi bir köyde inşa ettiği camilerdir. Yakın çevredeki köyler Cuma namazı için bu camilerde toplanırlardı. Bu nedenle bu camiler genel olarak Cuma Camisi olarak adlandırılmıştır. Yörenin Bol ağaçlı olması nedeniyle tamamen çantı tekniği kullanılarak ahşaptan çivi kullanılmadan, kütüklerin birbirine kertilmesiyle inşa edilen camilerdir.

 

Kuş Gözlemciliği: Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları ile göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biridir. 1992 yılında Orman Bakanlığı Milli Parklar Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, av ve yaban hayvanlarının muhafazası, göçmen türlerinin göç yollarının güvence altına alınması, yaşama ortamlarının korunması, geliştirilmesi, iyileştirici tedbirlerin alınması, barınma, beslenme ve uygun yaşama koşullarının sağlanması amacı ile koruma statüsüne alınmış ve avlanma yasaklanmıştır.

 

Bitki Gözlemciliği: Düzce, Euro-Siberian (Euxine) flora alanı ile Akdeniz Flora alanı etkisinde bulunmaktadır. Akçakoca ile Düzce arasında kalan Kaplandede Dağı tamamen Euro-Siberian flora alanı etkisinde iken, Kaplandede Dağı’nın Karadeniz’e bakan ön kuzey yamaçları ise Batı Ege etkisindedir. Bölgesel bitki geçiş noktalarına sahip olan Düzce, Elmacık Dağı, Efteni Gölü, Kaplandede Dağı, Karanlık Dere Vadisi ve Uğur Suyu Vadisi zengin flora ve vejetasyon ekosistemlerine, nadir ve önemli bitki habitatlarına sahiptir.


Paylaş:
WhatsApp Destek Hattı